Beneficiile ceaiului – ceaiul Rooibos

Rooibos sau ceaiul rosu este un ceai natural, fara cofeina, bogat in antioxidanti, care ocupa un loc foarte important intre celelalte ceaiuri. Provine de la un arbust care creste doar in Africa de Sud si are frunze verzi, lucioase, care devin rosii dupa procesare. Denumirea „rooibos” inseamna „tufis rosu”, insa nu trebuie confundat cu ceaiul de Hibiscus.

Se cultivă numai în Africa de Sud
Planta de rooibos face parte din familia legumelor (înfloreşte, dar face şi păstăi şi boabe), aşa că e diferit de celelalte ceaiuri. Creşte doar în regiunea Cedarberg din Africa de Sud, unde plouă foarte rar. Acolo, pământul este nisipos, foarte acid şi nu conţine nitrogen – un element esenţial pentru plante. Şi totuşi, această plantă rezistă în zonă, iar încercările de a o naturaliza în alte părţi din lume au eşuat. Unul dintre secretele supravieţuirii stă în rădăcina foarte lungă, care poate pătrunde şi până la doi metri în pământ pentru a culege şi cea mai mică picătură de apă. Astfel poate supravieţui şi în cele mai secetoase condiţii. Ca legumă, rooibos îşi poate „procura” propriul nitrogen prin bacteriile de pe rădăcini, care iau substanţa necesară din atmosferă şi o „fixează” în plantă. Aşadar, nu are nevoie de irigare sau de fertilizare. Culegerea ei se face la fel ca acum multe sute de ani, fără vreo intervenţie specială.

Nu necesită îndulcire

Multe persoane beau ceaiul de rooibos ca şi pe cel negru, uneori adăugând în el puţin lapte, o felie de lămâie sau o lingură cu miere. Poate fi reîncălzit de câte ori doriţi şi veţi observa că nu-şi schimbă gustul. Deoarece este mai puţin amar decât cel negru şi uşor dulceag, vă poate ajuta să renunţaţi la adăugarea zahărului. Alternativ, poate fi servit cu gheaţă ori cu suc de fructe sau cu vin. Poate fi folosit şi la gătit, înlocuind lichidul necesar în unele reţete şi oferind mâncării o culoare şi o savoare deosebit de plăcute. De altfel, în Africa, foarte multe supe, feluri de carne şi de peşte, salate şi chiar budinci includ rooibos. De asemenea, se poate folosi la fezandarea cărnurilor.

Stiati ca …?

– În jur de 8.000 de tone de ceai de rooibos sunt produse în fiecare an. Jumătate din cantitate se consumă în Africa de Sud, iar restul merge la export, în special în Germania, Olanda şi Japonia.

-Deoarece nu conţine cofeină este indicat şi copiilor.

Africanii consuma zilnic ceaiul rosu in amestec cu laptele, deoarece are efecte benefice asupra organismului uman, scade colesterolul, protejeaza inima si vasele de sange, imbunatatind circulatia sangelui. Creste puterea de concentrare, activeaza functiile memoriei, reduce starile de irascibilitate, depresive si hipertensive, regleaza tensiunea.

Rooibos-ul este un produs bogat in substante antioxidante, motiv pentru care incetineste procesul de imbatranire, diminueaza durerile de cap, reduce insomnia, stimuleaza organismul in lupta cu radicalii liberi, intareste sistemul imunitar. Activitatea antioxidanta oferita de ceai este echivalenta cu cea a 22 de fructe si legume. Ceaiul Rooibos favorizeaza digestia, elimina starile de greata, voma si reduce arsurile de stomac, calmeaza crampele si colicii abdominali. Exercita efecte benefice asupra pielii reducand iritatiile si eritemurile, calmeaza mancarimile cutanate, previne aparitia acneei. Deoarece contine indulcitori naturali este ultilizat pentru scaderea nivelului glicemiei si pierderea in greutate. Este o bautura linistitoare, recomandata persoanelor care tin dieta si le sunt restrictionate numarul de calorii. Aroma sa deosebita a incurajat realizarea multor sortimente de ceai, in combinatie cu alte plante sau fructe.

Cercetarile recente au aratat faptul ca ceaiul de Rooibos este de 50 de ori mai benefic pentru organism decat ceaiul verde si are o multime de alti antioxidanti care nu se regasesc in alte ceaiuri. Necontinand cofeina, el are un efect relaxant asupra sistemului nervos. Ceaiul de Rooibos are un continut scazut de tanina si de aceea nu are efecte negative in absorbtia fierului si proteinelor in organism. In medicina moderna, acesta este ingredient des folosit in compozitia cremelor de maini si a lotiunilor de corp.

Cum se prepara:

Spre deosebire ce ceaiul negru, al carui timp de infuzare este scurt deoarece capata un gust amar, ceaiul rosu se poate lasa in apa oricat. Cu cat timpul de infuzare este mai mare, cu atat concentratia si aroma ceaiului rosu este mai puternica. Ceaiul rosu se prepara la fel ca si ceaiul normal. Se incalzeste mai intai ceainicul cu apa fierbinte, pentru ca mai apoi sa se introduca o lingurita sau doua de ceai rosu, in functie de capacitatea ceainicului folosit. Apoi se toarna in recipient apa fierbinte si se lasa la infuzat timp de cateva minute. Cu cat frunzele sunt lasate mai mult timp la infuzat, cu atat mai multi antioxidanti va contine ceaiul rezultat. Ceaiul va avea o culoare rosie absolut seducatoare, cu un gust dulce – acrisor. Infuzia se poate servi simpla sau amestecata cu lapte ori lamaie. Prezentand multe beneficii pentru organism, este considerat drept unul dintre cele mai bine vandute bauturi in cadrul magazinelor destinate produselor naturiste.

Recomandari:

  • benefic sistemului nervos central.
  • pentru problemele de stomac si cele digestive: greata, voma, arsuri, ulcer si constipatie.
  • efecte antispasmice, usureaza crampele stomacale si colicile.
  • benefic in cazul alergiilor: rinita alergica, astmul si eczeme.
  • atenueaza: mancarimile, eczemele, eruptiile cutanate si acneea cand este aplicat direct pe zona afectata.
  • antioxidantii din ceaiul rosu sunt in mod natural anti-fungici si anti-bacterieni.
  • limiteaza efectele radicalilor liberi in procesul de imbatranire, previne imbatranirea prematura.
  • fiind bogat in minerale (cupru, fier si potasiu, calciu, fluor, zinc, mangan si magneziu), intareste sistemul imunitar.
  • are de 50 de ori mai mult superoxid de dismutaza (antioxidant) decat ceaiul verde.
  • suplimenteaza cantitatea zilnica de calciu, magneziu s fluoruri, necesare pentru dezvoltarea dintilor si a oaselor.
  • contine zinc si alfa-hidroxi acizi (acid citric, acid lactic, acid glicolic si acid tartaric) care mentin pielea sanatoasa.
  • calmeaza si induce un somn linistit, recomandat contra durerilor de cap sau starilor de nervozitate.
  • proprietati antialergice, antibacteriale, antispasmodice, antivirale, antioxidante.
  • produs complet pur si natural, nu contine aditivi, coloranti sau cafeina.

 

Cercetatorii japonezi au numit acest produs, « ceaiul vietii lungi ». Ei au constatat ca acest ceai contine o imitatie a enzimei Super Oxid Dismutase (SOD), un antioxidant care actioneaza impotriva radicalilor liberi. In 1968, medicul Annique Theron a descoperit ca ceaiul rooibos are si efecte in folosirea lui externa. Deoarece s-a constatat ca acesta calmeaza si vindeca pielea iritata, ceaiul rosu a inceput sa fie folosit in cosmetica moderna si astfel s-a lansat o linie de produse pentru ingrjirea pielii pe baza plantei rooibos.

No comments yet.

Lasă un răspuns